woensdag 20 november 2013

geen zin

Je hebt van die dagen, iedereen kent ze, dat je liever de teennagels van je oma opeet dan dat je je huiswerk gaat maken. Lastig, want de sadisten die een zogenaamde functie hebben (sommige noemen het 'leraren') kan ons gevoel helemaal niks schelen. Dus je zult toch moeten beginnen aan je metershoge stapel huiswerk. De vraag is allen: hoe?

Met frisse moed ga je achter je bureau zitten, je klapt zelfverzekerd je boek open, pakt een pen en je schrijft het nummer van de eerste vraag op. En op dat moment, denkt je brein: 'HA, had je gedacht'. Met een blik op onweer veeg je met één arm alles weer van tafel en begint je hoofd voor zo'n 20 keer op je bureau te slaan. Het lijkt wel of ons lichaam een stofje aanmaakt die ervoor zorgt dat wij niets meer kunnen, op het moment dat we het willen. Want ja, wat heb je nou aan concentratie... De moed die je eerst vers in je hoofd had zitten, valt ineens met een doffe bons in je schoenen. Je hoofd kan niet meer denken en je hand kan niet meer schrijven. En heel voorzichtig en heel subtiel verschuift de cursor op het scherm van je laptop richting het tabblad waar je Facebook open hebt staan. En op dat moment weet je: I'm screwed.



'Vertel ons Professor Jolein, hoe komen wij leergierige studenten hier nou doorheen?' Oke oke, omdat jullie zo aandringen.. hier een paar tips om te beginnen met je huiswerk.
1. Kijk zodra je thuis bent meteen op magister (of in je agenda, voor de trouwe lezers van één van mijn andere posts die een agenda hebben gekocht) wat je voor huiswerk hebt. Zodra je je ervan bewust bent hoeveel je moet doen, zal het niet als een dusdanige verassing komen dat je zo schrikt dat je hart door je keel naar buiten springt.
2. Bedenk wat het belangrijkste is om te doen (ja, GTA5 is in principe belangrijker, maar het gaat om het idee)
3. Voor de mensen die de discipline hebben om meteen uit school aan hun huiswerk te beginnen: sla over naar tip 4 (diepe buiging voor jullie trouwens). Voor de normale mensen onder ons, stel van tevoren een tijd voor jezelf vast hoe laat je wil beginnen ('weetje, ik kijk nog wel één aflevering Scrubs' gaat nooit werken en dat weet je!)
4. Begin met het gene waar je het meeste tegenop ziet. Zodra je het voor je uitschuift (ik spreek uit vele jaren uitstel-ervaring) wordt het alleen maar lastiger, en wil je aan het eind van de avond head-first uit het raam springen. Zodra je het lastigste deel hebt gehad, gaat de rest makkelijker.
5. Gun jezelf rust. 2 uur achter elkaar pushen heeft geen zin. Stel je je brein voor als een hond, iedere keer als je je concentratie verliest en je niks kan, bijt hij je als het ware. Terug bijten heeft geen zin, dan gaat hij daarna alleen maar harder bijten. Wees lief voor de hond, dan gaat hij lief terug doen. Dus wees ook lief voor je brein, dan lukt het later beter! (je mag me morgen slaan voor deze vergelijking).
6. Zodra je er echt helemaal doorheen zit, vraag één van je ouders om je even te helpen. Niet perse met het huiswerk zelf, maar vaak werkt het al als ze even naast je zitten en meekijken met wat je doet. Zo kun je ook minder makkelijk iets anders gaan doen.
7. Vergeet niet om jezelf, net als een hond (ja ja, daar is 'ie weer) te belonen als je het goed hebt gedaan. Als je een half uur achter elkaar hebt geleerd, gun jezelf even 10 minuutjes rust, even tanken en hoppa, dan kan je er weer tegenaan
8. Bovenal, zorg voor voldoende werkruimte. Zorg ervoor dat in elk geval je bureau zo goed als leeg is (de rest van je kamer gaat niet lukken waarschijnlijk, aangezien de meeste tieners hun eigen vloer eerst moeten zoeken), als het een chaos om je heen is, is het ook een chaos in je hoofd!

Zo lieve kinders, dit zijn de dingen die mij persoonlijk helpen om aan m'n huiswerk te gaan. Nu praat ik heel stoer, maar zelf ben ik één van de grotere stumpers als het aankomt op huiswerk maken, maar het leek me zinvol om wat kleine trucjes met jullie te delen. Weet in elk geval dat jullie niet de enige zijn met deze problemen en dat jullie voor vragen altijd bij me mogen komen (maar niet te moeilijke, anders word het nog meer werk). Nou, droog je tranen van schaamte voor jezelf en het besef dat je nergens zult komen in je leven en hup, aan je huiswerk. Anders kom ik jullie allemaal persoonlijk opzoeken om je aan je huiswerk te zetten (ik lieg). 'joepie Professor Jolein, we houden zo veel van u en uw geniale adviezen!' Achja, je doet wat je kan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten